Ezer Lámpás Éjszakája 2011 |
1 millió forint jutalom a nyomravezetőnek!


Hazavárunk benneteket!

2011-05-21 - Blikk

BUDAPEST - Minden szülő rémálma, hogy a gyereke eltűnik - véli Kárász Róbert. A TV2 műsorvezetője most saját ötletét megvalósítva május 25.-ére megszervezte Az ezer lámpás éjszakája nevű rendezvényt, ami az eltűnt gyerekek világnapjához kapcsolódik

- A meghívott szakértőkkel és a támogató civil szervezetekkel az eltűnések okaira és azok hátterére szeretnénk felhívni a figyelmet - hangsúlyozza a tévés. A meghívottak azonnal igent mondtak. Többek között az Alföldi Tej Kft. is, amely a hét közepétől több százezer olyan tejesdoboz forgalmazását kezdte meg, amin négy eltűnt gyerek - Ackermann Dávid, Strehó Gergő, Gödöllei Dominika és Till Tamás - fotója és adatai láthatóak.

- Bejelentések érkeztek, de egyik sem volt használható - sóhajt Ackermann Józsefné. Fia, Dávid (18) 2009. szeptember 11-én a Margitszigeten sétált barátaival. A társaság este fél nyolckor elindult hazafelé, Dávid lemaradozott. Barátai később már nem lelték a fiút. Másnap reggel már a rendőrök találták meg Dávid tárcáját. Ez volt vele kapcsolatban az utolsó használható nyom.


Ackermann Dávid - eltűnt 2009. 09. 11.

- A rendőrök nem tettek le róla, mind a mai napig keresik - mondja a fiú édesanyja, aki azóta is tartja a kapcsolatot a hatóságokkal, egy ismeretlen jóakaró pedig még egymillió forintot is felajánlott a nyomravezetőnek.


Strehó Gergő

- Az Árpád hídnál muszáj volt félremennem egy-két percre, Gergő pedig felszaladt a hídra. Legalábbis azt hiszem, hogy felszaladt ugyanis egyszerűen eltűnt - így mesélt Strehó Gergő eltűnéséről János, aki utoljára látta a 17 éves fut. A srácok a Hajógyári szigeten lévő egyik szórakozóhelyre igyekeztek.

- Utánaindultam, de már nem láttam sehol - meséli János. - Gondoltam, fogott egy taxit. Gergőnél eltűnésekor semmilyen személyes irat nem volt, papírjait a kollégiumban hagyta. Az utóbbi évek egyik legrejtélyesebb esete a Gödöllei család eltűnése volt.


Gödöllei Dominika

Az apa és az anya két kislányukkal - Dominikával és Lillával - 2008. június 15-én két autóval inkásukból Tiszafüredre nyaralni. Egyik autójukat egy hónappal később találták meg Bács-Kiskun megyében egy tanya mellett. A kocsit sértetlenül, bezárva hagyta magára a sofőr, akinek nyoma veszett. Gödölleiék másik autója, egy lila Mercedes és a család azóta sem került elő.


Till Tamás

Talán a legismertebb Till Tamás ügye. A bajai kisfiú biciklivel indult el egy lakásukhoz közeli lovastanyára, de sose érkezett meg. Másfél évvel később egy helybéli férfi , a 42 éves Sz. János vallomást tett: miután összefüggésbe hozták barátnője meggyilkolásával, elmondta: Tamást is ő ölte meg. Azt mondta, testét egy bajai szeméttelepen ásta el, a rendőrök azonban nem találtak semmit, a férfi pedig nem sokkal később visszavonta a vallomást. Tomi azóta sem került elő.

Tízezer csellengő

Döbbenetes a szám: a civil szervezetek és a gyermekvédők adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 10 ezer, vagyis egy kisebb településre való gyerek tűnik el. A csellengők legnagyobb része idővel ugyan megkerül, mégis mintegy 100 gyereknek örökre nyoma vész minden évben. A www.police.hu-n, a rendőrség hivatalos honlapján jelen pillanatban negyvenhárom eltűnt kiskorút keresnek.

Ezer lámpás mutatja az utat

Az eltűnt gyermekek világnapját egy 1979-ben elrabolt és azóta is eltűntként nyilvántartott kisfiú, Etan Patz emlékére alapították. Május 25-én a Városligetben Az ezer lámpás éjszakáján délelőtt szakemberek beszélnek majd az eltűnések okairól és hátteréről, délután pedig koncertek és sztárok várják az érdeklődőket. A nap záróakkordjaként ezer lámpást engednek a magasba, ezzel szimbolizálva az eltűnt kicsiket, egyszersmind megmutatva nekik a hazavezető utat.

 

A rendezvény honlapja: http://ezerlampasejszakaja.hu
A rendezvény FaceBook oldala: http://www.facebook.com/ezerlampasejszakaja

YouTube videók a rendezvényről:

TV interjú Ackermann Dávid szüleivel az Eltűnt Gyerekek Világnapján 2011:
97 nyomtalanul eltűnt fiatal fényképe fog felkerülni 2011-ben az Alföldi-tejes dobozokra:
Minden eltűnt fiatal felkerülhet a tejes dobozokra - Köszönet érte Kárász Róbertnek!
Napközbeni pillanatok az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvényről - 2011:
Eltűnt Gyerekek Világnapja - Ezer Lámpás Éjszakája - 2011 - Budapest:
Éder Krisztián - SP - Hol van az út?
Az Eltűnt Gyerekek Világnapjára SP-t kérték fel a hivatalos Ezer Lámpás Éjszakája kampánydal elkészítéséhez