Ezer Lámpás Éjszakája 2011

Hazavárunk benneteket!

2011-05-21 – Blikk

BUDAPEST – Minden szülő rémálma, hogy a gyereke eltűnik – véli Kárász Róbert. A TV2 műsorvezetője most saját ötletét megvalósítva május 25.-ére megszervezte Az ezer lámpás éjszakája nevű rendezvényt, ami az eltűnt gyerekek világnapjához kapcsolódik

– A meghívott szakértőkkel és a támogató civil szervezetekkel az eltűnések okaira és azok hátterére szeretnénk felhívni a figyelmet – hangsúlyozza a tévés. A meghívottak azonnal igent mondtak. Többek között az Alföldi Tej Kft. is, amely a hét közepétől több százezer olyan tejes doboz forgalmazását kezdte meg, amin négy eltűnt gyerek – Ackermann Dávid, Strehó Gergő, Gödöllei Dominika és Till Tamás – fotója és adatai láthatóak.

– Bejelentések érkeztek, de egyik sem volt használható – sóhajt Ackermann Józsefné. Fia, Dávid (18) 2009. szeptember 11-én a Margitszigeten sétált barátaival. A társaság este fél nyolckor elindult hazafelé, Dávid lemaradozott. Barátai később már nem lelték a -út. Másnap reggel már a rendőrök találták meg Dávid tárcáját. Ez volt vele kapcsolatban az utolsó használható nyom.

Ackermann Dávid

Ackermann Dávid – eltűnt 2009. 09. 11.

– A rendőrök nem tettek le róla, mind a mai napig keresik – mondja a fiú édesanyja, aki azóta is tartja a kapcsolatot a hatóságokkal, egy ismeretlen jóakaró pedig még egymillió forintot is felajánlott a nyomravezetőnek.

Talán a legismertebb Till Tamás ügye:

Till Tamás

A bajai kisfiú biciklivel indult el egy lakásukhoz közeli lovastanyára, de sose érkezett meg. Másfél évvel később egy helybéli férfi, a 42 éves Sz. János vallomást tett: miután összefüggésbe hozták barátnője meggyilkolásával, elmondta: Tamást is ő ölte meg. Azt mondta, testét egy bajai szeméttelepen ásta el, a rendőrök azonban nem találtak semmit, a férfi pedig nem sokkal később visszavonta a vallomást. Tomi azóta sem került elő.

Tízezer csellengő

Döbbenetes a szám: a civil szervezetek és a gyermekvédők adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 10 ezer, vagyis egy kisebb településre való gyerek tűnik el. A csellengők legnagyobb része idővel ugyan megkerül, mégis mintegy 100 gyereknek örökre nyoma vész minden évben. A rendőrség hivatalos honlapján jelen pillanatban negyvenhárom eltűnt kiskorút keresnek.

Ezer lámpás mutatja az utat

Az eltűnt gyermekek világnapját egy 1979-ben elrabolt és azóta is eltűntként nyilvántartott kisfiú, Etan Patz emlékére alapították.

1979. május 25.-én, New York City SoHo kerületében nyomtalanul eltűnt a 6 éves Etan Patz. Ő volt az első olyan eltűnt kiskorú, akinek fényképét tejes dobozra nyomtatták.

Május 25-én a Városligetben Az ezer lámpás éjszakáján délelőtt szakemberek beszélnek majd az eltűnések okairól és hátteréről, délután pedig koncertek és sztárok várják az érdeklődőket. A nap záróakkordjaként ezer lámpást engednek a magasba, ezzel szimbolizálva az eltűnt kicsiket, egyszersmind megmutatva nekik a hazavezető utat.

A rendezvény honlapja: http://ezerlampasejszakaja.hu
A rendezvény FaceBook oldala: http://www.facebook.com/ezerlampasejszakaja

YouTube videók a rendezvényről:

TV interjú Ackermann Dávid szüleivel az Eltűnt Gyerekek Világnapján 2011:

97 nyomtalanul eltűnt fiatal fényképe fog felkerülni 2011-ben az Alföldi-tejes dobozokra:

Minden eltűnt fiatal felkerülhet a tejes dobozokra – Köszönet érte Kárász Róbertnek!

Napközbeni pillanatok az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvényről – 2011:

Eltűnt Gyerekek Világnapja – Ezer Lámpás Éjszakája – 2011 – Budapest:

Éder Krisztián – SP – Hol van az út?

Az Eltűnt Gyerekek Világnapjára SP-t kérték fel a hivatalos Ezer Lámpás Éjszakája kampánydal elkészítéséhez.