Dávid eltűnésének a története

2009. szeptember 11.-én Dávidnak négy órája volt az iskolában, 11 óra 20 perckor csengettek ki. Az iskola előtt elbúcsúztak egymástól, de még Dávid megkérdezte a barátait, hogy délután elmennek-e a Margit szigetre és az ARC kiállításra. Sajnos nem értek rá, és így nem mentek vele. Útközben hazafelé egy másik barátjához, Nándihoz is elment, és megkérdezte elmegy-e a szigetre, és az ARC kiállításra.

Nándi szívesen elment volna Dáviddal, de aznap éppen büntetésben volt valami csínytevés miatt és nem mehetett sehová. Dávid hazajött, ebédelt, és adott a kutyájának is enni. Leült a számítógép elé, ahol még aznap 15:41-kor bejelentkezett a myVIP-re és a Messenger-re. Pár üzenetet váltott ismerőseivel. Utána kb. 16:45-kor indult a találkozóra barátnőjéhez a Margit szigetre.

Dávid, Édesanyjával a kapuban találkozott, aki a munkából épp akkor ért haza. Puszit adtak egymásnak, Dávid mondta, hogy siet, mert várja a barátnője, este jön haza. Mivel nem tudta, édesanyjával találkoznak, írt egy üzenetet amin ez állt:

Ezt a találkozót búcsúestének szánták, mivel Ági 15-én utazott Új-Zélandra, 9 hónapra tanulni. Megbeszélésük szerint a szigetről még elmennek az ARC kiállításra is.

A társaság középpontja Ági volt. Gábor és Zsófi közelről ismerték Ágit, de a többieket nem. Valter kb. 2 éve ismerte Ágit a többieket nem ismerte. Csak Miklóst, akivel egy kollégiumi szobában laktak:

Miklós és László senkit nem ismert csak Valtert mivel egyikük szobatárs, a másik fiú testvér volt. László azért ment a szigetre, mert ritkán tudott találkozni öccsével, és ez jó alkalom volt a találkozásra.

Vízipipáztak, söröztek, egyik-másik vodkát is említ, beszélgettek és szerintünk más is lehetett (fű), mivel az időpontok a társaság elmondásaiban nem találkoznak igazán. Némelyikük szerint Dávid már 17 órakor velük volt, ami képtelenség, ha 16:45 körül indult otthonról.

Mások elmondásában az ARC kiállításra való indulás időpontja sem jön össze, mert 19 órától 21 óráig mindenféle időpont előfordul az elmondásokban. Amiben megegyeznek az az, hogy Dávid egy magába forduló, nem igazán jókedvű ember benyomását keltette. Az Ági-Zsófi-Gábor trió szerint Dávidnál volt egy flakon, amiben valami bizonytalan színű folyadék volt, és a Dávid olyan tüneteket produkált, amit a trombitavirág-tea okozhat. Ez a mese már első hallásra is csak mesének tűnt, mivel, ha ilyen lötty hatása alatt lett volna, oda sem talál a szigetre, már csak a tünetek- például: átmeneti vakság, tájékozódási képesség elvesztése, emlékezet kiesés, mindez minimum 48 óráig – miatt sem.

Ráadásul mindhárman ragaszkodnak ahhoz, hogy Dávid harangvirág-teának nevezte, mikor megkérdezték, mi van a flakonban.


Trombita virág (Campsis tagliabuana)

Trombita virág növény

Azonban:

1. A Dávid semmit nem vitt magával otthonról, csak a tárcáját, a telefonját és egy mp3 lejátszót.

2. Dávid azt a virágot, amiből ilyen teát lehet főzni, kisgyerek kora óta trombitavirágként ismeri, soha nem hallotta, hogy harangvirág, azt nem is ismerte.

3. A „barátnő” szerint vagy 5 percig meg sem ismerte őt: akkor hogyan talált oda Dávid szigetre????


Ez a mese megdőlt, amikor a többieket is sikerült meghallgatni, és azok a szigeti találkozó óta nem beszéltek az első három meghallgatottal. A Dunaújvárosban tanuló fiúk többszöri kérdésre is határozottan állították, a Dávidnál nem volt semmilyen flakon, és nem volt olyan állapotban ahogy az első három állította. Az első három fiatal egy 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol a legrosszabb az 5-ös, rendre majdnem 5-re (Gábor), 4/5 (Zsófi), és 3/5 (Ági) osztályozták Dávid állapotát. A dunaújvárosi fiúk egymástól függetlenül 1-esre értékelték. László nem igen figyelt Dávidra, de ő is 1-1,5-re osztályozta Dávid állapotát, és ő sem látott Dávidnál flakont.

Ezekből az elmondásokból és abból, hogy az ő elmondásuk szerint volt egy füves cigi (amit heten szívtak el, de arra senki sem emlékezett, hogy Dávid szívott-e belőle), amihez a füvet egyikük szerezte be, világossá vált, miért találta ki az első hármas azt a mesét a flakonról, a teáról, a Dávid állapotáról. ŐK HÁRMAN KÜLÖNBEN IS BARÁTOK VOLTAK ÉS EZZEL A MESÉVEL PRÓBÁLTÁK FEDEZNI MAGUKAT. Érdekes módon ennek a teának a hatásait Gábor személyes beszélgetésünk legelején elkezdte sorolni, mint aki pontosan ismeri ezt a növényt és a belőle készült főzetet. Pedig akkor még nem is kérdeztünk tőle semmit ezzel kapcsolatban. Erről a beszélgetésről hangfelvétel is készült, mint ahogy a többiekkel történt beszélgetésről is, de ennek felvételéhez mindegyikük hozzájárult.

Ágit csak telefonon értük el, de erről is készült hangfelvétel. Ágival később is beszéltünk telefonon, mivel felkerestük az édesanyját, aki felhívta őt. Furcsa módon akkor már ő sem volt biztos a flakonban

A történet folytatása szerint nem pontosan megállapítható időben szedelőzködtek és elindultak a Margit híd felé a villamos megállóhoz, hogy mennek az ARC kiállításra.

Menet közben egyesek szerint Dávid egy kissé lemaradva követte őket, és az Ági időnként hátranézve figyelte, jön-e Dávid. Az ő elmondása szerint csak a Margit híd alatti aluljáróban nem figyelt rá és aztán sehol nem látta Dávidot. Más elmondások szerint már a híd felé felvezető lépcső előtt eltűnt mögülük Dávid. A barátnő állítása szerint többször próbálta telefonon hívni, de már nem volt kapcsolható. A mások által előadottak szerint nem emlékeznek arra, hogy Ági hívta volna Dávidot telefonon, sőt nyugodtan sétált a sor elején Gáborral beszélgetve. Az első aki rákérdezett, hol van Aksi (mert ez volt Dávid beceneve), az László volt, aki egyáltalán nem ismerte Dávidot. Innen kezdve senki nem tud Dávidról semmit.

Az elmondások különbözőek, csak a kollégista fiúk elbeszélése egyezik valamelyest.
Egyiknek sem jutott eszébe, hogy a társasághoz tartozó hetedik embert megvárják, vagy megkeressék, nyugodtan mentek az ARC kiállításra. Ági szerint neki eszébe jutott, de a többiek lebeszélték mondván: „ügyes fiú, tud magára vigyázni, rossz pénz nem vész el”.

– Dávid eltűnt és senki nem tud semmit, nem látott semmit, nem tud semmiről.
– Dávid nem vitt itthonról magával ruhát, pénz sem volt nála. Tárcája az igazolványaival, telefonja, MP3 lejátszója volt csak nála. Nem készült arra, hogy nem jön haza.

Tárcáját irataival másnap reggel (2009. szeptember.12.) 08:10-kor egy rendőr találta meg a szigeti Körzeti Megbízotti Iroda előtti padon sértetlenül:

Telefonját széthullott állapotban egy hajléktalan találta meg a mólótól körülbelül 50 méterre levő lépcső aljának közelében, amit továbbadott egy másik hajléktalannak, akivel tudtunk is beszélni. A hajléktalan 5 napig használta a telefont, vett hozzá elő-hátlapot, SIM kártyát. Utána elmondása szerint ellopták tőle a telefont. És még mindig nem tud senki semmit a Dávidról!

A rendőrség a telefon információin kívül (azt csak ők kaphatják meg) minden információt tőlünk tudnak. Mi visszük nekik a neveket, telefonszámokat, címeket, mindent!

Csak 4 embert hallgattak meg az ügy kapcsán eddig (2009.október 18.), akik közül 2 nem érintett az ügyben. Az egyik a SIM kártya eredeti tulajdonosa, de ő eladta a kártyát, a másik egy kislány, aki állítólag látta Dávidot, csak olyan ruhát írt le ami nem stimmelt, ráadásul pont ugyanolyan fiút láttunk mi is, ugyanolyan ruhában, ugyanolyan táskával, mint amit ő állított. ÉS DÁVIDRÓL MÉG SEMMI HÍR!

Dávid szülei kérték a BKV és a MÁV segítségét is, hátha valaki emlékszik a fiukra. A térfigyelő kamera felvételei pedig sajnos törlődtek, mire – október végén – megnézték őket.

Google térképen a helyszínek:


Ackermann Dávid eltűnésének a helye – nagyobb térképen való megjelenítése

Fentről lefelé sorrendben:
1. lépcső ahol Dávid mobilját megtalálták
2. a móló, ahol a fiatalok voltak
3. a a hely, ahol észrevették, hogy már nincs velük Dávid.
Nagyobb térképre váltva vagy a térképet lefelé és jobbra elhúzva, annak a helynek a bejelölése is megtalálható, ahol Dávid iratait találták meg, a rendőrség épülete előtti padon.


Térfigyelő-kamerák a Margit-szigeten, de mindhiába

A Margit-szigeten több térfigyelő kamera is található, ami által Dávid megtalálását illetően sajnos semmivel nem jutottunk előre.
Ugyanis a térfigyelő kamera vincseszterét nem az első napokban, hetekben; hanem csak másfél hónap múlva foglalta le a rendőrség, és csak akkor nézték meg. Addigra azonban a felvételek 2-szer, 3-szor törlődtek, és visszaállításuk sem hozott állítólag eredményt.

Sőt, a kamera megtalálása pedig Dávid szüleinek köszönhető, mert a rendőrség azt a tájékoztatást adta nekik, hogy a közelben nincs térfigyelő kamera!
Végül Dávid szülei nyomozták ki, hogy mégis csak van.

Térfigyelő kamerák a Margit-szigeten:


S = Itt tűnt el Strehó Gergő
E = Árpád híd felőli bejárati kamerák
D = a szállodáknál lévő kamerák
R = a rendőrség épülete, ami előtt a padon megtalálták Dávid személyes iratait
C = pesti oldalon lévő kamerák, a piros tetejű házzal egy vonalban
B = a fehér tetős kaszinónál lévő kamerák
T = itt a lépcső alján találták meg Dávid (mobil) telefonját
M = a móló, ahol a fiatalok voltak
NARANCSSÁRGA VONAL = a fiatalok útja a mólótól a villamosig
PIROS JELZŐ = itt vették észre, hogy nincs a többiekkel Dávid
A = Margit híd bejárati kamerák
V = a 4-es és a 6-os villamosok megállója

A kamerák a Margit-híd felőli kijáratot teljesen lefedik, míg az Árpád híd felöli kijáratnak csak egy részét.
Így ha a szigetről Dávidot az egyik kijárón – a Margit-híd felé – vitték ki, akkor egyértelműen látni és tisztázni lehetett volna, hogy Dávid erre felé kiment vagy sem. És ha kiment akkor egyedül-e volt vagy másokkal; ha pedig másokkal; akkor pedig azt, kikkel volt együtt.
Ha a szigetről Dávidot a másik kijárón – az Árpád híd felé – és autóval vitték ki, akkor látni lehetett volna az esti, éjszakai órákban kik közlekedtek autóval; és az autóban esetleg Dávidot is meglehetett látni volna, feltéve hogy azon a részen viszik ki, ahova ellát az ott lévő kamera, és nem elsötétített üvegű vagy ablak nélküli, zárt rakterű autóban viszik ki.